[ و شنید مردى دنیا را نکوهش مى‏کند فرمود : ] اى نکوهنده جهان ، فریفته به نیرنگ آن ، به ژاژهایش دلباخته و به نکوهشش پرداخته . فریفته دنیایى و سرزنشش مى‏نمایى ؟ تو بر دنیا دعوى گناه دارى ، یا دنیا باید بر تو دعوى کند که گنهکارى ؟ دنیا کى سرگشته‏ات ساخت و چسان به دام فریبت انداخت ؟ با خفتنگاههاى پدرانت که پوسیدند ؟ یا با خوابگاههاى مادرانت که در خاک آرمیدند ؟ چند کس را با پنجه‏هایت تیمار داشتى ؟ و چند بیمار را با دستهایت در بستر گذاشتى ؟ بهبود آنان را خواهان بودى ، و دردشان را به پزشکان مى‏نمودى . بامدادان ، که دارویت آنان را بهبودى نداد ، و گریه‏ات آنان را سودى . بیمت آنان را فایدتى نبخشید ، و آنچه خواهانش بودى به تو نرسید ، و نه به نیرویت بیمارى از آنان دور گردید . دنیا از او برایت نمونه‏اى پرداخت ، و از هلاکتجاى وى نمودارى ساخت . دنیا خانه راستى است براى کسى که آن را راستگو انگاشت ، و خانه تندرستى است آن را که شناختش و باور داشت ، و خانه بى نیازى است براى کسى که از آن توشه اندوخت ، و خانه پند است براى آن که از آن پند آموخت . مسجد محبان خداست ، و نمازگاه فرشتگان او ، و فرود آمد نگاه وحى خدا و تجارتجاى دوستان او . در آن آمرزش خدا را به دست آوردند و در آنجا بهشت را سود بردند . چه کسى دنیا را نکوهد حالى که بانگ برداشته است که جدا شدنى است ، و فریاد کرده است که ناماندنى است ، گفته است که خود خواهد مرد و از مردمش کسى جان به درنخواهد برد . با محنت خود از محنت براى آنان نمونه ساخت ، و با شادمانى‏اش آنان را به شوق شادمانى انداخت . شامگاه به سلامت گذشت و بامداد با مصیبتى جانگداز برگشت ، تا مشتاق گرداند و بترساند ، و بیم دهد و بپرهیزاند . پس مردمى در بامداد پشیمانى بد گوى او بودند و مردمى روز رستاخیز او را ستودند . دنیا به یادشان آورد ، و یادآور شدند . با آنان سخن گفت و گفته او را راست داشتند . و پندشان داد ، و از پند او بهره برداشتند . [نهج البلاغه]
روان شناسی یا فطرت شناسی؛سایکولوژی خوانده پشیمان

سلامت روانی

سلامت روانی بدین معنا است که روان و فطرت انسان به کارکردهای اصلی خود دست یابد و سطوح رشد و تکامل را طی نماید. بر اساس نقشه انسان در قرآن، فطرت انسان دارای 4 لایه صدر، شغاف، قلب و فؤاد است.

 

نقشه انسان در قرآن

انسان رشد یافته کسی است که به لایه های درونی فطرت خود بپردازد و آنها را فعال نماید. بر این اساس، فردی که لایه های قلب (جایگاه ایمان و تعقل و ...) و فؤاد (جایگاه حق طلبی و ...) او فعال شده اند و مبنای زندگی او قرار گرفته اند، دارای سلامت روانی است و از روان سالم و رشدیافته ای برخوردار است. 

لایه های فطرت: صدر، شغاف، قلب و فواد

کسی که لایه های درونی فطرش (قلب و فؤاد) فعال نشود و در لایه های سطحی یعنی صدر (محل غم و شادی) و شغاف (محل محبت و نفرت) بماند، به رشد مطلوب نرسیده و از سلامت روانی برخوردار نیست. چنین فردی به آرامش نخواهد رسید و از هدف اصلی زندگی دور خواهد ماند.

ملاک های بهنجاری و سلامت روان

       از آنجا که ایمان دارای مؤلفه های شناختی، عاطفی و عملی است، باید شناخت و گرایش و اعمال انسان را جهت دهی کرده و زندگی او را مطابق این حوزه ها شکل دهد. مثلا در ایمان به خدا، فرد خداشناس، خداگرا (خدادوست) و خدامحور باشد.

اجزاء ایمان



نوشته شده توسط ravanshenasi_fetrat@ سایکولوژی روانشناسی نیست 96/12/11:: 10:12 عصر     |     () نظر