سفارش تبلیغ
صبا ویژن
[ و او را از قدر پرسیدند ، فرمود : ] راهى است تیره آن را مپیمایید و دریایى است ژرف بدان در میائید ، و راز خداست براى گشودنش خود را مفرسایید . [نهج البلاغه]
روان شناسی یا فطرت شناسی؛سایکولوژی خوانده پشیمان
انسان شناسی سایکولوژیست ها (1): فروید
از آنجا که نوع انسان شناسی نقش اساسی در علوم انسانی دارد و نگاهی که فرد به انسان دارد، در رویکرد او نسبت به انسان و ارائه چشم انداز او نقش محوری دارد، ماهیت انسان را در میان برخی از سایکولوژیست های معروف بررسی می کنیم.

زیگموند فروید

فروید تصویری خوشایند یا خوشبینانه در مورد انسان ندارد و هر شخص را زیرزمین تاریکی از تعارض می­داند که پیوسته در حال نبرد است. انسان­ها با لحن بدبینانه­ای توصیف شده­اند، محکوم به مبارزه با نیروهای درونی هستند و تقریبا همیشه محکوم به باختن هستند. انسان فروید محکوم به اضطراب است و باید بی­وقفه از خودش در برابر نیروهای نهاد که همیشه برای واژگون کردن او هوشیار هستند، دفاع کند. هدف نهایی و ضروری در زندگی کاهش تنش است.  نهاد (غریزه) قدرتمندترین بخش شخصیت است و ساختاری ارثی دارد و مبنای آن فیزیولوژیکی است. فروید دیدگاهی جبرگرا داشت و معتقد بود تقریبا هر چیز که انجام می­دهیم،  فکر می­کنیم و خواب می­بینیم،  توسط غرایز زندگی (میل به بقا با جستجوی آب و غذا و ...) و مرگ (میل ناهشیار به مردن، مثل میل به پرخاشگری)،  نیروهای دست ­نیافتنی و  نادیدنی درون انسان، از پیش تعیین شده­ اند. شخصیت بزرگسال توسط تعامل­ هایی که قبل از پنج سالگی صورت گرفته­اند تعیین می­شود، یعنی زمانی که انسان کنترل کمی بر آن دارد. این تجربه­ها برای همیشه انسان را در چنگال خود نگه می­دارد.

فروید (1963، ص 62-61) می­گوید «من در انسان­ها به طور کلی، چیز کمی یافته­ام که خوب باشد. بنابر تجربه من،  اغلب آنها آشغالند» 

فروید غرایز را عناصر اصلی شخصیت می­ دانست و آنها را نیروهای برانگیزاننده­ای می ­نامید که رفتار را سوق می­ دهند و جهت آن را تعیین می­ کنند. به اعتقاد وی هنگامی که یک نیاز مثل گرسنگی،  در بدن برانگیخته می­شود،  حالتی از برانگیختگی فیزیولوژیکی یا انرژی را تولید می­کند. ذهن این انرژی بدنی را به میل تبدیل می­کند. این میل،  یعنی بازنمایی ذهنی نیاز فیزیولوژیکی،  همان نغریزیه یا نیروی سوق­دهنده است که فرد را برای رفتار کردن به شیوه­ای که نیاز را برآورده سازد، برانگیخته می­کند.

هنگامی که بدن در حالت نیاز است، فرد احساس تنش یا فشار را تجربه می­کند. هدف غریزه، ارضا کردن نیاز و از این رو کم کردن تنش است.

به اعتقاد فروید ساختار شخصیت از سه قسمت نهاد (غریزه)، من و فرامن تشکیل شده است (تثلیث)

 

تثلیث انسان شناختی فروید (تلقی سه بخشی از انسان: غریزه، من، من برتر)

تثلیث انسان شناختی فروید (تلقی سه بخشی از انسان: غریزه، من، من برتر)

Psychoanalysises and Faith (1963)







نوشته شده توسط ravanshenasi_fetrat@ سایکولوژی روانشناسی نیست 98/9/2:: 9:16 عصر     |     () نظر

شرایط مشاوره


مشاوره و مشورت کردن با دیگران زمانی مورد تأیید است که در مسیر درستی انجام گیرد و کلیات آن قابل قبول باشد. یعنی نمی توان در مسائلی که انحراف تلقی می شود، با دیگران مشورت کرد یا به دیگران مشورت داد.


آیه مشورت در قرآن به صورت زیر است:


وَالَّذِینَ اسْتَجَابُوا لِرَبِّهِمْ وَأَقَامُوا الصَّلَاةَ وَأَمْرُهُمْ شُورَى بَینَهُمْ وَمِمَّا رَزَقْنَاهُمْ ینْفِقُونَ (شوری/38) 

و کسانی که دعوت پروردگارشان را اجابت کرده

و نماز را برپا می‌دارند

و کارهایشان به صورت مشورت در میان آنهاست

و از آنچه به آنها روزی داده‌ایم انفاق می‌کنند،


یعنی مشورت را در چهارچوب پذیرش خداوند و انجام عمل صالح می پذیرد. اگر این چهارچوب رعایت نشود، مشاوره قابل قبول نخواهد بود. یعنی نمی توان به کسانی که به دلیل انحراف و خیانت و عمل فاسد دچار مشکلات عدیده شده اند، مشاوره داد و به آنها کمک کرد تا عذاب وجدان خود را حل کرده و در مسیر اعمال فاسد پیش بروند و به انحراف خود ادامه دهند.


بر این اساس می توان گفت برخی از شرایط مشاوره عبارتند از:

1- پذیرش روابط چهارگانه، به خصوص پذیرش خداوند (حق طلبی)

2- حرکت در مسیر انجام اعمال صالح و دوری از اعمال فاسد

3- پذیرش مالکیت درجه دو (یعنی خدا را مالک واقعی دانستن و مالکیت خود را از او و در طول مالکیت او دانستن) و انفاق کردن و به دیگران کمک کردن





نوشته شده توسط ravanshenasi_fetrat@ سایکولوژی روانشناسی نیست 98/9/2:: 9:12 عصر     |     () نظر
<      1   2